x

Δεν είσαστε συνδεδεμένοι. Παρακαλούμε κάντε είσοδο στον λογαριασμό σας ή δημιουργείστε έναν εδώ!

full screen background image
PITBULL
NEWS

Το παιχνίδι διδάσκει στα κουτάβια τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, καθιστώντας τα ικανά να αναπτύξουν την απαραίτητη «τέχνη» και την εμπιστοσύνη για να γίνουν παίκτες μέσα στο εξαιρετικά πολύπλοκο και εκλεπτυσμένο κοινωνικό σκηνικό των ενήλικων σκυλιών.

pitbull

Η ιστορία της φυλής

Εισαγωγή

Pit Bull, Pit Bull Terrier, American Pit Bull Terrier, όπως και να προσφωνείται πρόκειται για την πιο αμφιλεγόμενη, ιστορικά και ταλαιπωρημένη φυλή των τελευταίων δεκαετιών. Ταλανισμένη από τα ΜΜΕ, την κοινή γνώμη αλλά ακόμη και από τους ίδιους τους εκτροφείς και ιδιοκτήτες της.Προέλευση

Η προέλευση αυτών των πολυσυζητημένων σκυλιών αποτελεί ένα κεφάλαιο που έχει προκαλέσει εκτενείς συζητήσεις αλλά και διαφωνίες μεταξύ των εκτροφέων, ιστορικών και υποστηρικτών της φυλής. Οι πιθανές εκδοχές είναι αρκετές και όλες στηρίζονται σε ανάλογα επιχειρήματα. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι συχνά συναντάμε απεικονίσεις σκύλων όμοιων με τα σημερινά Πιτ Μπουλ σε πίνακες ζωγραφικής όπως αυτός του 1585.


Εισαγωγή και ανάπτυξη της φυλής στις Η.Π.Α.

Η φυλή πήρε την τελική της μορφή στις Η.Π.Α. και ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένο να θεωρείται αμερικανική. Τα σκυλιά αυτά εισήχθησαν στη χώρα από μετανάστες, κυρίως Ιρλανδούς, με κύριο σκοπό τη χρησιμοποίησή τους σε κυνομαχίες που αποτελούσαν νόμιμο «θέαμα» της εποχής (για πιο αναλυικά δείτε στην επιλογή 'κυνομαχίες')

Με την πάροδο των ετών η χρήση των σκυλιών αυτών διευρύνθηκε και σε άλλους τομείς. Χρησιμοποιήθηκαν στις τοπικές φάρμες για την προστασία και την βοσκή αιγοπροβάτων και βοοειδών, καθώς επίσης συχνά συνόδευαν τους ιδιοκτήτες τους στο κυνήγι, καθήκοντα τα οποία συνεχίζουν να έχουν και στις μέρες μας.

Η ράτσα ενώ εκτρεφόταν με συγκεκριμένα προγράμματα η διατήρηση των γεννεολογικών δέντρων γινόταν από τους εκτροφείς και ιδιοκτήτες τους με άκρα μυστικότητα. Το 1898 δημιουργήθηκε ο πρώτος επίσημος όμιλος με την ονομασία United Kennel Club με σκοπό την επίσημη αναγνώριση και καταγραφή των Πιτ Μπουλ. Το εγχείρημα αυτό ακολουθείται αργότερα, το 1909, από έναν ακόμη όμιλο τον American Dog Breeders Association.

Κατά τη δεκαετία του 1930 τα Πιτ Μπουλ, μέχρι τότε άγνωστα σκυλιά στο ευρύ κοινό αποκτούν μεγάλη δημοτικότητα κυρίως λόγω μια γνωστής επιτυχημένης σειράς ταινιών(στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τίτλο «Μικροί Σατανάδες») στις οποίες ένα American Pit Bull Terrier ήταν μέλος μιας παρέας πιτσιρικάδων. Το θετικό ενδιαφέρον που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη την εποχή οδήγησε τον επίσημο κυνολογικό όμιλο της χώρας (American Kennel Club) να αναγνωρίσει τη φυλή των Πιτ Μπουλ. Δυστυχώς όμως οι αρμόδιοι αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομά τους σε Staffordshire Terrier και αρκετά χρόνια αργότερα σε American Staffordshire Terrier.

Παρά το γεγονός ότι από το '40 μέχρι περίπου και το '80 η φυλή περνάει μια περίοδο χωρίς μεγάλες ανακατατάξεις και τα φώτα πέφτουν σε άλλες ράτσες σκύλων (Ντόμπερμαν, Μπόξερ), με τους γνωστούς μύθους που είχαν κυκλοφορήσει και γι' αυτά, η φήμη του σκύλου-μαχητή άρχισε και πάλι να εξαπλώνεται. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου ποσοστού ατόμων που μέσω του σκύλου τους -τουλάχιστο στο μυαλό τους- αποζητούσαν να συμπληρώσουν ή να ενισχύσουν το ήδη φορτωμένο με αξιόποινες πράξεις βιογραφικό τους και το σκληροτράχηλο προφίλ τους. Είναι κατανοητό πως μια τέτοια κατάσταση ήταν σίγουρο πως θα οδηγούσε σε περιστατικά ανθρώπων που δέχθηκαν επιθέσεις από Πιτ Μπουλ, επιθέσεις οι οποίες προσέλκυσαν ταχύτατα το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για να συμβάλλουν κι αυτά με τη σειρά τους στο ήδη αρνητικό κλίμα που είχε αρχίσει να δημιουργείται για τη φυλή. Τα ΜΜΕ πουλώντας αρνητικές και πολλές φορές κατασκευασμένες ειδήσεις δημιούργησαν, για ακόμη μια φορά, το προφίλ του «σκύλου δολοφόνου» που είχε αφήσει τα Ντόμπερμαν και τα Μπόξερ και απεικονιζόταν πλέον στο πρόσωπο των Πιτ Μπουλ, ενός σκύλου που εκτρεφόταν με σκοπό να εμφανίζει παντελή έλειψη επιθετικότητας προς ανθρώπους.Εισαγωγή στην Ευρώπη

Όλο αυτό τον καιρό η χρήση και εκτροφή των Πιτ Μπουλ, στις Η.Π.Α. συνεχιζόταν να προσανατολίζεται γύρω από τις κυνομαχίες κατά κόρον παρά το ότι πολλά χρόνια πριν είχαν κριθεί παράνομες. Γεγονός που δεν άργησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων διοργανωτών ανάλογων «θεαμάτων», έτσι η φυλή ξεκίνησε να εισάγεται και να διαδίδεται στην Ευρώπη με σκοπό την χρήση της σε κυνομαχίες που θα απέφεραν κέρδη στους διοργανωτές από τα παράνομα στοιχήματα.Οι αστικοί μύθοι των σκύλων με τις υπερφυσικές δυνατότητες συνεχίζονταν να εξαπλώνονται ταχύτατα στην Ευρώπη και ακόμη ανατολικότερα. Με την ενίσχυση αυτών των μύθων από τα ΜΜΕ και τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες ανά την υφήλιο η ράτσα ερχόταν σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση, στο μυαλό της κοινής γνώμης και στην παραπάνω πραγματικότητα ερχόταν να προστεθεί η αλαζονεία των εκτροφέων που ένιωθαν άτρωτοι, καθώς και η έλλειψη διορατικότητας των ιδιοκτητών για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.Απαγορεύσεις

Η φυλή για πολλά χρόνια εκπαιδευόταν και χρησιμοποιούταν σε αιματηρά «σπορ» με σκοπό το κέρδος και στη ενίσχυση του lifestyle εγκληματιών. Λόγω των παραπάνω ακόμα και το άκουσμα του ονόματος τους προκαλούσε τον τρόμο. Οι συνέπειες είναι γνωστές σε όλους μας. Απαγόρευση της φυλής σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη.Άστεγα

Ακολούθησε ένα ολοένα αυξανόμενο κύμα άστεγων Πιτ Μπουλ τα οποία είχαν οδηγηθεί στους δρόμους είτε από την αποτυχημένη θητεία τους στις αρένες των κυνομαχιών είτε λόγω του φόβου που προκλήθηκε από τα ΜΜΕ ή ακόμη και λόγω των απαγορεύσεων κατοχής τους.Η άλλη όψη

Φυσικά η ιστορία των Πιτ Μπουλ δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Πολλοί εκτροφείς επέλεξαν να ακολουθήσουν διαφορετικά προγράμματα με σκοπό την παραγωγή σκύλων που θα χρησιμοποιούνταν για σύντροφοι ή για την συμμετοχή σε εκθέσεις μορφολογίας και αθλητικούς διαγωνισμούς όπως έλξη βάρους, διελκυστίνδα, άλματα, agility, schutzhund. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο schutzhund, αγώνισμα που κρίνεται ένα από τα δυσκολότερα, αν όχι το δυσκολότερο, στις τάξεις των κυνοφίλων τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών διατηρεί ένα Πιτ Μπουλ ονόματι Dread της κας Diane Jessup (βλ. www.workingpitbull.com). Είναι επίσης πολλές οι περιπτώσεις που βλέπουμε Πιτ Μπουλ να χρησιμοποιούνται σε καθήκοντα σωμάτων ασφαλείας, διάσωσης ή ακόμη και ιατρικούς όπως pet therapy σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ικανότητες.

Χαρακτηριστικό επίσης της τελευταίας δεκαετίας είναι η έντονη αφύπνιση και κινητοποίηση εκτροφέων και ιδιοκτητών Πιτ Μπουλ, με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τη φυλή.