x

Δεν είσαστε συνδεδεμένοι. Παρακαλούμε κάντε είσοδο στον λογαριασμό σας ή δημιουργείστε έναν εδώ!

full screen background image

Pitbull angel for adoption: Ιβάν

Όνομα: Ιβάν
Φύλο: Pitbullαρος
Ηλικία: 5,5 ετών
Περιοχή: Αθήνα
Η κοπέλα που φιλοξενούσε τον Ιβάν δε μπορεί δυστυχώς να τον φιλοξενήσει πλέον, διότι συγκατοικεί. Εί...
Περισσότερα για αυτή την αγγελία
PITBULL
NEWS

Το παιχνίδι διδάσκει στα κουτάβια τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, καθιστώντας τα ικανά να αναπτύξουν την απαραίτητη «τέχνη» και την εμπιστοσύνη για να γίνουν παίκτες μέσα στο εξαιρετικά πολύπλοκο και εκλεπτυσμένο κοινωνικό σκηνικό των ενήλικων σκυλιών.

pitbull
Χρήστης: Argy Pitbull Rescue Greece   |   Ημερομηνία: 2016-07-07   |   Σχολιασμοί: 0Προβολές: 15051

Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά παρατημένα πίτμπουλ;


Το παραπάνω ερώτημα ανακύπτει συχνά σε όσους παρακολουθούν τη ροή των αγγελιών αδέσποτων σκύλων στις φιλοζωικές σελίδες.

Με πόνο ψυχής οι απανταχού υποστηρικτές της φυλής βλέπουν τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των σκύλων αυτών να καταλήγουν στους δρόμους και στα καταφύγια, όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και παγκοσμίως. Σε πολλές δυστυχώς περιπτώσεις θανατώνονται, σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία. Μάλιστα στις Η.Π.Α. αποτελούν τη φυλή με το υψηλότερο ποσοστό που καταλήγει στα καταφύγια.Αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν κάποια προσωπική γνώμη για τα σκυλιά αυτά, και κάνουν αρνητικούς συσχετισμούς σύμφωνα με αυτά που ακούνε από τον Τύπο… παρότι πολλές φορές παρουσιάζονται διαστρεβλωμένα, προβάλλοντας όχι απλά μια ανακριβή εικόνα για την προσωπικότητα της φυλής, αλλά παγιώνοντας στη συνείδηση του κοινού ακριβώς την αντίθετη από την πραγματικότητα.

Βέβαια το να αγαπούμε ή θαυμάζουμε τα πίτμπουλ και να περιγράφουμε πόσο υπέροχα ζώα είναι, δεν είναι αρκετό, για διάφορους λόγους. Είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, και μία από αυτές είναι ο τεράστιος αριθμός αυτών που μετατρέπονται σε αδέσποτα και καταλήγουν στους δρόμους και στα καταφύγια. Το ερώτημα είναι, γιατί είναι τόσο πολλά, και γιατί πολλά από αυτά θανατώνονται παγκοσμίως καθημερινά;

Το τελευταίο απότελεί μεγάλο και πολυδιάστατο ζήτημα. Θα αναπτύξουμε όμως εδώ τους πιο βασικούς άξονες της έξαρσης του πληθυσμού των αδέσποτων πίτμπουλ- ημίαιμων ή μη - και στη χώρα μας.


Ο νούμερο ένα παράγοντας είναι η υπερεκτροφή τους

Πρόκειται είτε για την παράνομη εκτροφή της «πίσω αυλής» είτε για την αναπαραγωγή τους από ιδιώτες που ζευγαρώνουν για παραγωγή απογόνων του σκύλου τους, ή ακόμα και για οικονομικούς λόγους. Φυσικά σε αρκετές περιπτώσεις οι απόγονοι δεν καταλήγουν στα καλύτερα χέρια, και το ίδιο ισχύει και για τους απόγονους των απογόνων, που αλυσιδωτά θα δημιουργήσουν με ρυθμούς γεωμετρικής πρόοδου μέσα σε 5 μόλις χρόνια γύρω στους 10.000 σκύλους, κι αυτό από ένα μόλις αρχικό ζευγάρωμα!

Το πρόβλημα του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό των εγκαταλελειμένων πίτμπουλ στους δρόμους και στα καταφύγια, είναι κάτι που προβληματίζει όλο και περισσότερο. Όμως η εγκατάλειψη, αποτελεί επακόλουθο της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής. Κι ερχόμαστε στην πηγή του προβλήματος της υπερκτροφής, που είναι το γεγονός ότι η ζήτησή τους έχει εκτοξευτεί -κι αυτό όσο περίεργο κι αν φαίνεται είναι μία από τις πιο σοβαρές αιτίες και επηρεάζει όλους τους άλλους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην κακομεταχείριση και κακή ποιότητα ζωής πολλών από αυτών.

Είναι πλέον γεγονός ότι βλέπουμε παντού όλο και περισσότερα πίτμπουλ... και όταν ο αριθμός και η ζήτησή τους έχουν εκτοξευτεί, θα εκτοξευτούν και οι εγκαταλείψεις τους.


Η υπερβολική δημοτικότητά τους

Οι υποστηρικτές και διασώστες τους επί σειρά ετών, μέσα από οργανώσεις, φιλοζωικές δράσεις και καμπάνιες, προσπαθούν να αναδείξουν τις αρετές της φυλής στοχεύοντας στο σπάσιμο των κοινών προκαταλήψεων. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελούν ζώα εντυπωσιακά, ως τρομερά μυώδη, αθλητικά, θαρραλέα και όμορφα, τα έχουν καταστήσει ίσως τα πιο δημοφιλή σκυλιά της τελευταίας δεκαετίας.

Η δημοτικότητά τους αυτή δυστυχώς δεν έχει λειτουργήσει προς όφελός τους. Πέρα από τους ακατάλληλους ανθρώπους που θα τα εκμεταλλευτούν με τους γνωστούς τρόπους, έλκει και μεγάλα ποσοστά από ανθρώπους που θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα πίτμπουλ ακολουθώντας το ρεύμα, δίχως όμως να γνωρίζουν πως θα διαχειριστούν το ταπεραμέντο και τις ανάγκες ενός τέτοιου ζώου. Πολλοί από αυτούς δεν θα έχουν καν τη θέληση να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους, να τον κρατήσουν ως τα βαθιά του γεράματα ή να τον στηρίξουν σε κάθε του ασθένεια.

Την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2012 το VetStreet, το American Pit Bull Terrier ήταν ανάμεσα στις πρώτες 3 πιο διαδεδομένες φυλές σε 28 πολιτείες των Η.Π.Α, και η πρώτη στο Ρόουντ Άιλαντ το οποίο τελικά επέβαλε και την απαγόρευσή τους.


Άγνοια, λανθασμένα κίνητρα και επιπόλαιη αντιμετώπιση της κηδεμονίας τους

Υπεύθυνος κηδεμόνας σημαίνει σωστά ενημερωμένος, γιατί μόνο έτσι θα σεβαστεί, θα αναδείξει και θα καθοδηγήσει σωστά το χαρακτήρα του σκύλου του. Σε αντίθετες περιπτώσεις καταλήγουμε συχνά σε σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς που οι κηδεμόνες τους απορούν τι πήγε στραβά και τι έκαναν λάθος. Οδηγούνται τελικά στο να σχηματίσουν λάθος εντύπωση για τη φυλή, τόσο αυτοί όσο και ο περίγυρός τους. Συνεισφέρουν λοιπόν με αυτό τον τρόπο στην παγίωση των προκαταλήψεων, ενώ παράλληλα οι σκύλοι τους εκτός από δυστυχισμένοι, γίνονται κακοί εκπρόσωποι της φυλής, και στη χειρότερη αλλά όχι σπάνια περίπτωση αδέσποτοι.

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι η φυλή είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα μας και στα στρώματα των ανήλικων ατόμων. Είναι πλέον τεράστιος ο αριθμός των παιδιών ή μαθητών που ζητούν από τους γονείς τους να πάρουν ένα πίτμπουλ. Δυστυχώς όμως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές οικογένειες που δεν έχουν πλήρως τη θέληση, τη διάθεση, ή και τη δυνατότητα να δεσμευτούν ισοβίως σε μια τέτοια συγκατοίκηση, και κυρίως να ανταπεξέλθουν στην κηδεμονία ενός δυναμικού σκύλου. Ο εντυπωσιασμός και η μόδα δεν είναι σχεδόν ποτέ καλοί σύμβουλοι. Η δική μας ομάδα έχει πολλές φορές συναντήσει και αναλάβει κουτάβια που προήλθαν από ζευγαρώματα ιδιωτών, και που δόθηκαν αμέσως και δίχως κριτήρια, σε όσους τα ζήτησαν ή τα αγόρασαν. Τα κουτάβια αυτά όταν μεγάλωσαν ή άρχισαν τα πρώτα προβλήματα, έγιναν ανεπιθύμητα.

Πριν από την κηδεμονία ενός πίτμπουλ, απαιτείται άφθονη και έγκυρη ενημέρωση από πιστοποιημένες πηγές. Θα πρέπει να προσέχουμε να ενημερωνόμαστε από σωστούς φορείς, και όχι από άτομα που αυτοαποκαλούνται έμπειροι και γνώστες. Υπάρχει τεράστια μερίδα τέτοιων ανθρώπων που ακόμα και άθελά τους πολλές φορές διαδίδουν μη αποδεδειγμένες θεωρίες και γενικευμένες προσωπικές απόψεις. Η συμβουλευτική θα πρέπει να πηγάζει κάθε φορά από το αντίστοιχο επάγγελμα. Οι εκπαιδευτές καθοδηγούν για την συμπεριφορά και διαχείριση του κατοικιδίου μας και οι κτηνίατροι για όλα τα θέματα υγείας. Ιδανικά, κάθε πίτμπουλ, ημίαιμο ή μη, θα πρέπει να εκπαιδεύεται με κατάλληλες μεθόδους και από σωστούς επαγγελματίες, μαζί και ο κηδεμόνας του.

Το πίτμπουλ αποτελούν σκύλους συντροφιάς και εργασίας. Είναι ζώα αθλητικά και δραστήρια που χρειάζονται εκτόνωση, αλλά και ιδιαίτερα ευαίσθητα και ανθρωποκεντρικά. Λόγω της τρομερής αφοσίωσής τους μπορούν να γίνουν κάποιες φορές και θερμοί προστάτες της οικογένειάς τους. Η επιδίωξη ενός σκύλου όμως αποκλειστικά για φύλαξη, δεν είναι σωστό κίνητρο για την απόκτησή του ούτε οδηγεί στην ευζωία του. Τα πίτμπουλ χρειάζονται ανθρώπους που θα τα σεβαστούν για αυτό που είναι, και αποφασισμένους να τα διαχειριστούν σωστά, αντιμετωπίζοντάς τα ως μέλη της οικογένειάς τους για μια ζωή.


Χαμηλά ποσοστά υιοθεσιών στις υιοθεσίες ενήλικων πίτμπουλ

Η ζήτηση των κουταβιών πίτμπουλ είναι όχι μόνο τεράστια, αλλά ολοένα και αυξανόμενη, όπως και οι κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις τους. Όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε, αν ισχύει το ίδιο όσον αφορά στη ζήτηση των ενήλικων, μεσήλικων ή και υπερήλικων πίτμπουλ που στάθηκαν άτυχα, και ζητούν ένα σπίτι που θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Σαφώς ο εγκλεισμός τους στα καταφύγια και σε ιδιωτικούς χώρους φιλοξενίας δεν είναι λύση, ούτε ισοδυναμεί με τη σωτηρία τους.

Παρατηρούμε ότι κυριαρχεί η αντίληψη πως ένα ζώο πρέπει να αποκτάται μικρό για να μπορέσουμε να το εκπαιδεύσουμε καθώς θα μεγαλώνει μαζί μας, ή για να μην γίνει επιθετικό απέναντί μας. Αυτό οδηγεί σε πολύ χαμηλή ζήτηση των ενήλικων διασωσμένων πίτμπουλ που ψάχνουν ένα σπίτι, παρότι είναι σκύλοι «ράτσας». Σαφώς η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι επιθυμητό να ξεκινά σε πολύ νεαρή ηλικία, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι και τα ώριμα ζώα δεν εκπαιδεύονται με θαυμάσια αποτελέσματα. Και μάλιστα η απόδοσή τους, δεν εξαρτάται μόνο από τη νοημοσύνη ή εκπαιδευσιμότητα του σκύλου, αλλά από και το δεσμό σκύλου-ανθρώπου. Και ο δεσμός αυτός είναι εκπληκτικά στενός, όταν πρόκειται για έναν διασωσμένο και υιοθετημένο σκύλο, πόσο μάλλον για ένα ανθρωποκεντρικό πιτμπουλάκι!

Η διαμόρφωση ενός κουταβιού απαιτεί αρκετό χρόνο και γνώσεις, ενώ οποιεσδήποτε λάθος επιλογές στη διαπεδαγώγησή του, μπορεί να έχουν αργότερα ως αποτέλεσμα την εμφάνιση προβλημάτων στην ψυχολογία του. Τα θέματα συμπεριφοράς των τετράποδων φίλων μας, έχουν τις ρίζες τους στη δική μας διαχείρηση. Τα όμορφα και χαριτωμένα κουταβάκια θα χρειαστούν σωστή φροντίδα, εκπαίδευση και υπομονή, ενώ δεν μας εγγυάται κανείς ότι θα εξελιχθούν σε ενήλικους ισορροπημένους σκύλους. Τόσο λόγω της κατάρτισης που χρειάζεται η διαπεδαγώγησή τους, όσο και για κληρονομικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τις τάσεις τους.

Από την άλλη μεριά, η απόκτηση ενός ενήλικου σκύλου, πέρα από το διάστημα προσαρμογής του στο νέο περιβάλλον, δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Έτσι ένας υποψήφιος κηδεμόνας μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει ποιος σκύλος ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής του. Με κατάλληλη εκλογή σκύλου και σωστή συνεργασία, μπορούν να επιτευχθούν υπέροχες υιοθεσίες και να αποκτήσουν σπίτια πολλά από τα απελπισμένα πίτμπουλ που κάποτε βρίσκονταν στο δρόμο, ενώ τη θέση τους θα δώσουν στα επόμενα που θα διασωθούν.

Ποτέ δεν έχουμε συναντήσει πιο υπερήφανους κηδεμόνες από αυτούς των rescue-dogs. Ούτε καν αυτούς των σκύλων με τα πιο φανταχτερά pedigree και τις τιμητικές διακρίσεις σε αγωνίσματα και επιδείξεις. Η πράξη της υιοθεσίας ισοδυναμεί με τη διάσωση ενός ζώου που θα μας ανταμείψει με τεράστια αφοσίωση. Έτσι αν είμαστε πραγματικοί φίλοι των πίτμπουλ που θέλουμε το καλό τους, ίσως θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η υπέρτατη βοήθειας της φυλής, είναι η υιοθεσία ενός σκύλου που πραγματικά έχει ανάγκη, για να μην γεράσει και πεθάνει μοναχός του.


Συμπερασματικά

Η φυλή πλήττεται τα τελευταία χρόνια από όλο και πιο μεγάλα ποσοστά απόκτησης και εγκατάλειψης. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση του κλίματος υπέρ των πίτμπουλ; Υπεύθυνη κηδεμονία, εκπαίδευση, στείρωση των πίτμπουλ μας, υιοθεσία αδέσποτων πίτμπουλ, αλλά και ενημέρωση του κόσμου για όλα τα παραπάνω.
Ενισχύοντας το έργο της διάσωσης και περιορίζοντας την ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους, συμβάλλουμε στη σωτηρία και στην προστασία της φυλής.

Pitbull-Rescue.grΠροηγούμενο   |   Όλα τα άρθρα   |   Επόμενο