x

Δεν είσαστε συνδεδεμένοι. Παρακαλούμε κάντε είσοδο στον λογαριασμό σας ή δημιουργείστε έναν εδώ!

full screen background image

Pitbull angel for adoption: Μαγια

Όνομα: ΜαγιαΦύλο: Pitbullίνα
Ηλικία: 4 ετων ετώνΠεριοχή: Θεσσαλονικη
Η μαγια ειναι ενα πολυ δυνατο σκυλι που ξερει να προστατευει τον χωρο της και αυτο την κανει ΤΕΛΕΙΑ ...
Περισσότερα για αυτή την αγγελία
PITBULL
NEWS

Το παιχνίδι διδάσκει στα κουτάβια τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς, καθιστώντας τα ικανά να αναπτύξουν την απαραίτητη «τέχνη» και την εμπιστοσύνη για να γίνουν παίκτες μέσα στο εξαιρετικά πολύπλοκο και εκλεπτυσμένο κοινωνικό σκηνικό των ενήλικων σκυλιών.

pitbull
Χρήστης: Argy Pitbull Rescue Greece   |   Ημερομηνία: 2014-12-21   |   Σχολιασμοί: 0Προβολές: 5526

Τι είναι το λεγόμενο 'πίτμπουλ';


Πρόκειται για έναν όρο ο οποίος έχει επικρατήσει για να αναφερόμαστε σε μια κατηγορία φυλών με παρόμοια χαρακτηριστικά και όχι σε κάποια συγκεκριμένη φυλή.

Ουσιαστικά οι κυριότερες από αυτές τις φυλές είναι:
- American Pit Bull Terrier ή APBT
- American Staffordshire Terrier ή AMSTAFF
- English Staffordshire Bull Terrier ή STAFFY

Συνηθίζουμε να κατατάσσουμε ένα σκύλο στην κατηγορία αυτή με βάση το φαινότυπό του, δηλαδή εξωτερικά χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν σε κάποια από τις παραπάνω φυλές. Ο φαινότυπος είναι κάτι που συχνά ξεγελάει και μας οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα, κι αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές φυλές που μοιάζουν μεταξύ τους, και πολλές φορές οι διασταυρώσεις δύο ή περισσοτέρων παράγουν αποτελέσματα που μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι μοιάζουν σε μια τρίτη φυλή, δίχως αυτό πάντα να ισχύει.

Έτσι μπορεί να θεωρούμε μετά βεβαιότητας ότι ένας σκύλος είναι καθαρόαιμος εκπρόσωπος κάποιας φυλής με βάση τα εξωτερικά του γνωρίσματα, ενώ στην πραγματικότητα να είναι ημίαιμος που φέρει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της, έχοντας όμως κληρονομήσει ελάχιστα ή και καθόλου από τα γονίδια που μας οδηγούν να τον κατατάξουμε σε αυτή.

Ο προσδιορισμός του γενοτύπου είναι η μόνη ασφαλής λύση όταν ένας σκύλος δεν φέρει πιστοποιητικά που να ταυτοποιούν τη φυλή του και να παρουσιάζουν το γενεαλογικό του δέντρο. Ο γενότυπος μπορεί να εξακριβωθεί με τη μέθοδο εργαστηριακής ανάλυσης DNA, και σε όλους τους οργανισμούς δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το φαινότυπο.

Πρέπει λοιπόν να έχουμε επίγνωση πως ο εμπειρικός χαρακτηρισμός "πίτμπουλ" δηλώνει ουσιαστικά τον ΤΥΠΟ ενός σκύλου, που μπορεί να μοιάζει ή και να είναι πανομοιότυπος με πίτμπουλ, όμως πιθανόν ορισμένες φορές να μην ανήκει γονιδικά στις παραπάνω φυλές της κατηγορίας αυτής.

Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούμε να αποφανθούμε ούτε για το αν είναι καθαρόαιμος, ούτε για το χαρακτήρα του με βάση τα αυστηρά πρότυπα των φυλών αυτών. Έτσι επινοήθηκε ο όρος "PITBULL TYPE DOG" (σκύλος τύπου πίτμπουλ).

Μεταξύ των κυνολογικών ομίλων της Αμερικής που εκδίδουν πιστοποιητικά, το APBT αναγνωρίζεται επίσημα ως φυλή από τους ADBA (American Dog Breeders Association), UKC (United Kennel Club) και CKC (Continental Kennel Club), ενώ δεν αναγνωρίζεται με αυτό το όνομα από το AKC (American Kennel Club).

Το παρακάτω άρθρο που μεταφράστηκε αναδεικνύει όχι μόνο το πρόβλημα του στιγματισμού κάποιων φυλών και της άδικης και πολλές φορές βάρβαρης μαζικής θανάτωσής τους σε πολιτείες της Αμερικής (και όχι μόνο) αλλά και την ανάγκης ενημέρωσης του κοινού για την αποφυγή κάθε είδους παρεξηγήσεων.

Παρακάτω ακολουθεί απόσπασμα άρθρου από την εφημερίδα "THE BLADE" του Toledo των ΗΠΑ:

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΛΗΣ

Πληθώρα σκύλων σε κυνοκομεία χαρακτηρίζεται εσφαλμένα ως "πίτμπουλ"
Η ανάλυση DNA αποδεικνύει πως οι υποθέσεις είναι συχνά υποκειμενικέςΟ Lucas είναι τυχερός που είναι ζωντανός.
Ο σκύλος της φωτογραφίας που ανήκει στους Laurie και George Hughes από το Rossford, ήταν ένα από τα πρώτα κουτάβια "πίτμπουλ" το οποίο γλύτωσε από το κυνοκομείο-μπόγια της κομητείας Λούκας του Οχάιο, ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2010, όταν οι εντεταλμένοι άλλαξαν μια μακρόχρονη πολιτική, σύμφωνα με την οποία όλα τα "πίτμπουλ", ανεξαρτήτως φυλής και συμπεριφοράς, θα πρέπει να εξολοθρεύονται.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Lucas, που μεταφέρθηκε στη φιλοζωική οργάνωση Human Society του Τολέδο των ΗΠΑ, δεν είναι καν πίτμπουλ! Σύμφωνα με ένα τεστ DΝΑ, ο Lucas είναι κατά κύριο λόγο μια διασταύρωση Boxer και Bullmastiff αναμεμειγμένη με μερικές άλλες φυλές. Όμως ο σκύλος δεν έχει καθόλου American Staffordshire Terrier ή Staffordshire Bull Terrier στην καταγωγή του σύμφωνα με το DNA τεστ Wisdom Panel Insights της Mars Veterinary!

Ο Lucas δεν είναι η μόνη περίπτωση. Πολλά σκυλιά χαρακτηρίζονται εσφαλμένα ως πίτμπουλ λόγω της εμφάνισής τους – συνήθως όταν έχουν μεγάλο τετράγωνο κεφάλι ή φαρδύ στήθος.
Η εφημερίδα the Blade αγόρασε τον εξοπλισμό συλλογής DNA της εταιρίας Mars Veterinary και διεξήγαγε τεστ σε έξι σκύλους που είχαν χαρακτηριστεί ως πίτμπουλ από το κυνοκομείο της κομητείας Λούκας. Το τεστ αποτελείται από δύο μπατονέτες με λεπτές τρίχες που χρησιμοποιούνται για παρθεί ξύσμα αφαιρώντας δερματικά κύτταρα από την εσωτερική πλευρά του μάγουλου του σκύλου. Οι μπατονέτες τοποθετήθηκαν σε προστατευτικές πλαστικές θήκες και απεστάλησαν στο εργαστήριο για ανάλυση, η οποία χρειάστηκε 3 με 4 βδομάδες.

Μονάχα ένας από τους έξι σκύλους στους οποίους έγινε το τεστ ήταν είχε κατά κύριο λόγο καταγωγή από American Staffordshire Terrier και Staffordshire Bull Terrier, δύο από τις επίσημες φυλές που ανήκουν στην κατηγορία "πίτμπουλ". Δύο άλλοι είχαν «λίγο από πίτμπουλ» ενώ οι τρεις υπόλοιποι δεν είχαν καθόλου "πίτμπουλ" στα γονίδιά τους.
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΦΥΛΗΣ

Ο προσδιορισμός της φυλής ενός σκύλου είναι υποκειμενικός. Όμως είναι κάτι που καθορίζει αν ένας σκύλος θα ζήσει ή θα πεθάνει σε κομητείες όπως αυτές του Τοledo και του Lucas.

Tο ζήτημα αυτό έχει ερευνηθεί και στο παρελθόν. Η Dr. Victoria Voith και οι συνάδελφοί της από το Western University of Health Sciences, Pomona, Καλιφόρνια, έκαναν δημοσκόπηση στο προσωπικό μιας οργάνωσης υιοθεσιών ζώων. Τους ζήτησε να προσδιορίσουν τη φυλή ή τις φυλές από τις οποίες προέρχονταν διάφοροι αδέσποτοι σκύλοι των οποίων η καταγωγή δεν ήταν πιστοποιημένη, και κατόπιν συνέκρινε τις εικασίες τους με την ανάλυση DNA των σκύλων αυτών. Το συμπέρασμα του πειράματός της ήταν ότι υπήρχε XAMΗΛΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ μεταξύ των πιθανών διασταυρώσεων φυλών που εκείνοι αναγνώριζαν, και της αναγνώρισης των φυλών που προέκυψε από την εξέταση DNA.


ΟΙ ΘΑΝΑΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Ο πρώην υπάλληλος του κυνοκομείου Tom Skeldon, που βγήκε σε σύνταξη εν μέρει εξαιτίας του σάλου από το υψηλό ποσοστό θανατώσεών του και την επιμονή του πως όλοι οι σκύλοι που θεωρούσε πίτμπουλ έπρεπε να θανατωθούν, παραμένει αμετανόητος για τα πίτμπουλ που σκότωσε. Ως φύλακας σκότωνε σκύλους τύπου πίτμπουλ, ακόμα και αν ήταν ζώα φιλικά που θα μπορούσαν να είχαν υιοθετηθεί. Επίσης επέμενε να θανατώνει όλα τα κουτάβια που θεωρούσε ότι ανήκαν σε μια τέτοια φυλή..
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα από τα σκυλιά που σκότωσε νομίζοντας ότι ήταν πίτμπουλ, στην πραγματικότητα δεν ήταν. Όμως λαμβάνοντας υπ’όψη το υψηλό ποσοστό θανατώσεων κατά τη διάρκεια της 20ετούς τουλάχιστον θητείας του ως φύλακας, το γεγονός ότι περίπου τα μισά σκυλιά που έφερνε ο μπόγιας στο κυνοκομείο συνήθως χαρακτηρίζονταν πίτμπουλ, και τα τεστ DNA που διεξήγαγε η εφημερίδα The Blade, τουλάχιστον χιλιάδες σκυλιά θα θανατώθηκαν επειδή είχαν χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως πίτμπουλ.

Έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση ο νόμος της πολιτείας περί επικίνδυνων σκύλων, ο οποίος μέχρι να αλλάξει στις 21 Μαίου, χαρακτηρίζει όλα τα πίτμπουλ ως επικίνδυνα και επιθετικά σκυλιά, παρά την πραγματική τους συμπεριφορά.

Η οργάνωση Human Society του Τολέδο υιοθετεί μη επιθετικά πίτμπουλ ήδη από τον Απρίλιο του 2010. Έχει υιοθετήσει 79 η ίδια, και στείλει 75 σε φιλοζωικές ομάδες όπως το Pit Crew στην κομητεία του Λούκας, μια ομάδα διάσωσης που στηρίζει τους υπεύθυνους κηδεμόνες σκύλων τύπου πίτμπουλ μέσω επιμόρφωσης, ακτιβισμού, υποστήριξης σε θέματα εκπαίδευσης, και προώθησης στειρώσεων και υιοθεσιών.

Ο John Dinon, διευθυντής της φιλοζωϊκής οργάνωσης Human Society του Τολέδο είπε:
"Έχουμε επίγνωση της ανάγκης επιμόρφωσης του κοινού όσον αφορά τις αλήθειες και τους μύθους για τα πίτμπουλ. Το κύριο άρθρο του επόμενου τεύχους μας θα είναι αφιερωμένο σε αυτά. Το θέμα αφορά τη μεταρρύθμιση του νόμου και πως ο νέος νόμος θα πρέπει να αναδεικνύει κάποια ζητήματα για τα πίτμπουλ όπως ο υπερπληθυσμός τους, το ότι κάποιοι εγκληματίες τα χρησιμοποιούν για εκφοβισμό, το ότι είναι τα αγαπημένα σκυλιά των κυνομάχων, ότι πολλές φορές πέφτουν και τα ίδια θύματα βιαίοτητας, και άλλα τέτοια ζητήματα τα οποία οδηγούν στον στιγματισμό τους.
Είμαστε υποστηρικτές της άποψης να κρίνονται τα σκυλιά με βάση τη συμπεριφορά και όχι τη φυλή, και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα περιλαμβάνουν και κάποια παιχνίδια αναγνώρισης φυλών, ώστε να δείξουμε στους ανθρώπους πόσο συχνά μπορούν να πέσουν έξω."

Η Jean Keating, συνιδρυτής του Pit Crew αναφέρει:
"Όταν έχουμε να κάνουμε με αποφάσεις που αφορούν ζητήματα ζωής και θανάτου, αν τις στηρίζουμε στην εμφάνιση, τότε έχουμε λοξοδρομήσει εντελώς. Αφού οι ειδικοί των φυλών λένε πως δεν μπορούν οι ίδιοι να αναγνωρίσουν με σιγουριά τις φυλές όταν πρόκειται για ημίαιμους σκύλους ή σκύλους που δεν φέρουν πιστοποιητικά, τότε γιατί οποιοσδήποτε άλλος από εμάς να πιστεύει ότι μπορεί;;"

Άρθρο της δημοσιογράφου Tanya Irwin
Ημ/νία δημοσίευσης: 8/3/2012

Επιμέλεια και μετάφραση από Pitbull-Rescue.grΠροηγούμενο   |   Όλα τα άρθρα   |   Επόμενο